Obecní úřad Komárov
Podvihovská 16
Opava 9-Komárov 747 70

Tel: 553 794 131
Mobil: 603 392 326
E-mail: komarov@opava-city.cz

Úřední hodiny
Pondělí 08.00 – 10.00
Středa 15.00 – 17.00

Vaše připomínky a náměty k webu MČ Komárov, případně informace, které byste chtěli na těchto webových stránkách zveřejnit, zasílejte na emailovou adresu: web@komarov.cz. Děkujeme.

Sledujte nás

Senioři budou moci od nového roku cestovat MHD zdarma

Od prvního ledna 2017 mohou senioři starší 70 let využívat městskou hromadnou dopravu bezplatně. Rozhodli o tom radní na svém listopadovém zasedání. „Opava byla jedním z mála měst podobné velikosti, kde tuto výhodu senioři doposud neměli. I z tohoto důvodu bylo zavedení jízdného zdarma jednohlasně podpořeno celou koalicí,“ uvedl primátor Radim Křupala.

Jediná podmínka pro bezplatné jízdné je pro seniory ta, že musí být držiteli bezkontaktní čipové karty ODIS. Ti, kteří ODISKu doposud nevlastní, si ji mohou vyřídit v Předprodeji jízdenek na Horním náměstí 33. Zde je nejprve nutné vyplnit žádost a k ní doložit občanský průkaz a barevnou fotografii průkazového formátu odpovídající aktuální podobě. Dále je třeba uhradit poplatek za vydání karty ve výši 130 korun. Žádost je možné stáhnout také z webových stránek dopravního podniku na www.mdpo.cz.

Přímo v autobuse či trolejbuse senioři provedou odbavení přiložením karty ke čtečce.

„Jednou ročně je nutné kartu na přepážce předprodeje validovat, tady už se ale žádný další poplatek nehradí,“ upřesnil náměstek primátora Josef Stiborský.

Pokud po 1. lednu 2017 někomu ze seniorů zůstane nevyužitá část stávajícího 365-ti denního jízdného za 450 korun, může si osobně požádat o vrácení poměrné částky a to za manipulační poplatek 100 korun. Zůstatky se budou vyplácet od 2. 1. 2017 do 31. 12. 2017. K tomuto účelu bude v Předprodeji jízdenek na Horním náměstí 33 zřízena zvláštní přepážka, která bude otevřena v pracovní dny vždy od 8 do 12 hodin.

Kartu umožňující bezplatné jízdné si přitom mohou vyřídit všichni důchodci od 70 let, aniž by byli omezeni adresou trvalého bydliště. Nemusí se tedy jednat pouze o občany Opavy. „Předpokládáme, že o bezplatnou přepravu projeví zájem i senioři z okolních obcí. Věříme, že možnost cestovat zdarma prostředky MHD v Opavě uvítají jako krásný dárek do nového roku,“ uzavřel náměstek Josef Stiborský.

Lada Dobrovolná
Tisková mluvčí