Obecní úřad Komárov
Podvihovská 16
Opava 9-Komárov 747 70

Tel: 553 794 131
Mobil: 603 392 326
E-mail: komarov@opava-city.cz

Úřední hodiny
Pondělí 08.00 – 10.00
Středa 15.00 – 17.00

Vaše připomínky a náměty k webu MČ Komárov, případně informace, které byste chtěli na těchto webových stránkách zveřejnit, zasílejte na emailovou adresu: web@komarov.cz. Děkujeme.

Sledujte nás

Velikonoční jarmark ovládne centrum Opavy

Nadcházející období Velikonoc oslavíme hned několika akcemi, připomínajícími lidové zvyky a tradice. Středisko volného času (SVČ) připravilo program pro celou rodinu. Jako každoročně i letos v tomto období na Horním náměstí vyrostou dřevěné stánky a bude zahájen Velikonoční jarmark s kulturním programem.

Ten od 22. března až do 2. dubna nabídne folklórní soubory, cimbálovou muziku i známá hudební jména folkového žánru. Hned na úvod na Smrtnou neděli se můžete přidat ke zvyku vynášení symbolu zimy a smrti – Mařeny. „S Morenou nebo Smrtnicou, jak se jí také říkalo – slaměnou figurou ženy, dívky obešly vesnici a pak ji u vody zapálily a hodily do vody. A k tomuto zvyku se chceme přiblížit tradičně i u nás v Opavě. Od 15 hodin chystáme na Horním náměstí program národopisných souborů a cimbálových muzik a po 16. hodině se vydáme ulicí Mezi Trhy, přes Dolní náměstí, Myší dírou k lávce přes Opavu, kde naši zapálenou Mařenu i Mařocha hodíme do vody,“ říká ředitelka SVČ Jaroslava Poláková.

O den dříve, tedy 21. března, přichystalo SVČ od 15 hodin v Kulturním domě Na Rybníčku pořad Jaro je tu. „Půjde o odpoledne plné písniček, tance a her pro děti a jejich rodiče. Nejen, že se naučíme lidovým tanečkům, zazpíváme si s cimbálovou muzikou, ale děti si z lýka a dřevěných špejlí vyrobí malou ‚Mařenu’, kterou s námi v neděli mohou vhodit do Opavy. A v rámci této akce je připraven také malý lidový jarmark s ukázkami řemesel,“ přibližuje ředitelka.

Na sobotu 28. března je naplánováno několik koncertů. Ve 14 hodin to bude Bluesberg, o dvě hodiny později Keltgrassband a v šest hodin vystoupí Tomáš Kločko & Orchestr. Další neděle, 29. března, je neděle Květná. „To děvčata obcházela se symbolem jara a nového života Majikem, Krasnou. ‚Krasna, krasna, kaj si husy pasla…’ – to jsou slova písničky, která se při obchůzce zpívala nejčastěji,“ vzpomíná Jaroslava Poláková a dodává, že tento zvyk také chtějí oživit a předvést v rámci velikonočních trhů na Horním náměstí.