Obecní úřad Komárov
Podvihovská 16
Opava 9-Komárov 747 70

Tel: 553 794 131
Mobil: 603 392 326
E-mail: komarov@opava-city.cz

Úřední hodiny
Pondělí 08.00 – 10.00
Středa 15.00 – 17.00

Vaše připomínky a náměty k webu MČ Komárov, případně informace, které byste chtěli na těchto webových stránkách zveřejnit, zasílejte na emailovou adresu: web@komarov.cz. Děkujeme.

Sledujte nás

Pošlete studentům fotografie čmoudících komínů

Slezské gymnázium v Opavě s projektem Emise v minulosti slavilo obrovský úspěch. Studenti obcházeli opavské domácnosti a seznamovali lidi s tím, jak správně topit. A v této osvětě pokračují i nadále.

Ilustrační foto.

Ilustrační foto.Autor: DENÍK / Martin Kůs

Momentálně shromažďují fotografie s čmoudícími komíny, z nichž by rádi sestavili výstavu. Do této akce se může zapojit prakticky každý. Stačí vyfotit kouřící komín a fotku poslat na následující e-mail:emise@slezgymopava.cz.

Při pořizování fotografie si je třeba uvědomit, že na ní nesmí být zobrazena vývěska s názvem ulice, číslo popisné a orientační, registrační značky vozidel, tváře osob a osobní údaje. Nejlepší snímky pak budou vystaveny přímo v ulicích Opavy.

Konkrétní místo je v tuto chvíli v jednání, ale mělo by se jednat o prostor před Obecním domem anebo na Horním náměstí. „Výstava bude trvat zhruba od poloviny března do poloviny dubna. Místo řešíme s náměstkem opavského primátora Daliborem Halátkem. Veřejnost by si prostřednictvím fotografií měla uvědomit, co je špatné a čím by se rozhodně topit nemělo,“ vysvětlovala pedagožka Slezského gymnázia Kamila Tkáčová.

Projekt Emise rozhodně vešel do povědomí veřejnosti, rozvíjí se a budí v lidech emoce. Ne všechny jsou však skrze pozitivní. „Jeden anonym si stěžoval na to, proč tvrdíme, že topit dřevem je špatně. Tohle ovšem není pravda. Správně vysušené dřevo je pro topenívhodné. Je třeba si však uvědomit, že se zaměřujeme především na škodlivé topení, které vzniká v důsledku spalování nejrůznějšího odpadu,“ posunula se dále.

Projekt Emise mimo jiné lidi seznamuje také s tzv. Ringelmannovou stupnicí. Jde o jednoduchou metodu, s níž poměrně snadno zjistíte, s jakým palivem se v dané domácnosti topí. O tom všem studenti seznamovali Opavany, navíc své znalosti a zkušenosti si nenechávají pro sebe, ale naopak je v rámci různých besed předávají i žákům jiných opavských škol.

Není divu, že Slezské gymnázium v projektu Emise spolupracuje s různými úřady a institucemi. Záštitu nad tímto projektem dokonce převzal i sám ministr životního prostředí České republiky Richard Brabec.

„Nemáme právo ani možnost lidi, kteří špatně topí, nějak sankcionovat. Můžeme však v nich vzbudit jisté uvědomění a zamyšlení nad současnou situací,“ poznamenala na závěr Kamila Tkáčová.

Autor: Petr Dušek

 

Zdroj: http://opavsky.denik.cz/