Obecní úřad Komárov
Podvihovská 16
Opava 9-Komárov 747 70

Tel: 553 794 131
Mobil: 603 392 326
E-mail: komarov@opava-city.cz

Úřední hodiny
Pondělí 08.00 – 10.00
Středa 15.00 – 17.00

Vaše připomínky a náměty k webu MČ Komárov, případně informace, které byste chtěli na těchto webových stránkách zveřejnit, zasílejte na emailovou adresu: web@komarov.cz. Děkujeme.

Sledujte nás

Napadení dubu v Komárově se opakuje, a hned dvakrát!

Komárov nemá mnoho symbolů a hezkých míst a k jedněm z mála tak můžeme počítat vzrostlý dub u pošty. Soudě podle velikosti koruny se jedná o mnoho let starý strom, který poskytuje stín a příjemné klima kolemjdoucím po generace. Pošta bohužel od letošního července nefunguje, je tedy v okolí více klidu. Zdá se, že tuto situaci využil jakýsi hlupák, který v noci z úterý 18. 7. na středu 19.7. nalil do jeho kořenů naftu s „nadějí“, že stromu, tak ublíží. Během středy byla nafta z kořenů vymyta za pomocí hasičů a vody. Tomuto škoditeli to však nebylo málo a ve středu v podvečer strom polil znovu a jen díky všímavosti kolemjdoucích se situace ještě večer řešila. Byla zavolána policie a technici, kteří odebrali vzorky a věc je v řešení. Během čtvrtka se celý zásah s vodou opakoval a dub byl ošetřen.

Toto napadení dubu se bohužel nestalo poprvé, už v roce 2020 se někdo pokoušel do stromu navrtat díry a do nich nalévat jakousi chemickou látku. Jen díky rychlému zásahu místních se podařilo látku z kořenů vymýt a snad dubu pomoci. Pokud se to bude opakovat, je možné, že dub nakonec uhyne. Je tedy evidentní, že se jedná o soustavné poškozování stromu s cílem jej nevratně poškodit, aby mohl být odstraněn jako poškozený a ohrožující okolí. Pachatel si zřejmě neuvědomuje, že stromy jsou odjakživa důležitou součástí krajiny, parků a zahrad, a naopak je v současnosti snaha vysazovat stromy, abychom přežili letní vedra. Zkuste si představit Opavu bez Dvořákových sadů či Sadů Svobody. Dá se pochopit, že vadí padající listí, větve, zpívající ptáci, ale toto vše je součástí koloběhu přírody a my nejsme jejími pány a nic nás neopravňuje úmyslně poškozovat vzrostlé a hlavně zdravé stromy. Dub byl během loňského jara odborně ošetřen i některé větve odřezány, není tedy nic, čím by mohl být svému okolí nebezpečný.

Doufejme jen, že dub je dostatečně silný a my dostatečně všímaví, abychom pachatele odhalili, neboť toto jednání nepatří do civilizované společnosti a je projevem hlouposti a omezenosti. Pokud proto kdokoliv uvidíte jakékoliv nepatřičné jednání nebuďte němí.

Naštěstí je okolí dubu monitorováno kamerovým systémem se záznamem, z něhož je pravděpodobný viník patrný. Nicméně nechme konat policii, které byly všechny záznamy předány.